Неработни денови во 2013 година во Република Македонија

Објавено декември 03, 2012 | 1 Коментар

 

 

Во прилог преглед листа на денови кои ќе бидат неработни во текот на 2013 година во Република Македонија

 

За сите граѓани на РМ

 

 • 1-ви Јануари, Нова Година (вторник)
 • 7-ми Јануари, Божик (понеделник)
 • 1-ви Мај, Ден на Трудот (среда)
 • 6-ти Мај, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник)
 • 24-ти Мај, „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители (петок)
 • 2-ми Август, Ден на Републиката (петок)
 • 7-ми Август, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам (среда)
 • 8-ми Септември, Ден на независноста (недела, неработен ден е понеделник)
 • 11-ти Октомври (петок), Ден на народното востание
 • 23-ти Октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба
 • 8-ми Декември (недела), “Св. Климент Охридски”

 

***Доколку државните празници и празниците на РМ паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

 

За граѓаните од православна вероисповед

 

 • 6-ти Јануари, Бадник, ден пред Божик (недела)
 • 19-ти Јануари, Богојавление – Водици (сабота)
 • 3-ти Мај, Велики Петок, петок пред Велигден (петок)
 • 21-ви Јуни, Духовден, петок пред Духовден (петок)
 • 28-ми Август, Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица (среда)

 

За граѓаните од католичка вероисповед

 

 • 1-ви Април, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник)
 • 1-ви Ноември (петок), Празникот на сите светци
 • 25-ти Декември (среда), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 

 • 15-ти Октомври (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ 

 

 • 22-ри Ноември (петок), Ден на Албанската азбука

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 

 • 27-ми Јануари (сабoта), Свети Сава

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ 

 

 • 8-ми Април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 

 • 23-ти Мај (четврток), Национален ден на Власите

 


За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ 

 

 • 26-ти септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ 

 

 • 28-ми Септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

 


За граѓаните припадници на турската заедница во РМ 

 

 • 21-ви Декември (сабота), Ден на настава на турски јазик

 

1 Коментар

There are currently 1 Коментар on Неработни денови во 2013 година во Република Македонија. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Bidejki badnik se paga na 6 januari nedela dali ovoj den ke se prevrli za neraboten vo narednata nedela , odnosno vo vtornik, bidejki vo ponedelnik e bozik i e neraboten den.Blagodaram na informacijata.

Оставете коментар